Парализата при спиење  може да се појави кај нормални субјекти или да биде поврзана со нарколепсија, катаплексија и халуцинации.

Психолошката патологија на оваа состојба е тесно поврзана со нормалната хипотонија што се појавува во РЕМ фазата. Кога се смета за болест, парализата за време на спиење се класифицира како MeSH D020188. Некои докази сугерираат дека во одредени случаи, тоа може да биде симптом на мигрена.

Иако парализата при спиењето е симптом на нарколепсијата, често се појавува и кај здравите луѓе. Анкетите од разни земји покажуваат широка распространетост на проценките: помеѓу 20 и 60% од нормалната возрасна популација доживеала парализа во спиењето барем еднаш во животот. Околу 5% од популацијата почувствувала еден или повеќе вознемирувачки симптоми поврзани со пореметувањето. Најчестите ефекти вклучуваат визуелна халуцинација, како што се сенки и светлина или човечки и животински облици во собата, слушаат гласови или звуци. Луѓето, исто така, често чувствуваат притисок на градите и имаат потешкотии  во дишењето.

Оваа состојба барем еднаш во животот ја доживуваат 60 % од луѓето. Кај некои ова се појавува еднаш и можеби никогаш повеќе, но кај некои ова, се случува многу често. Не само што може да биде сериозно, туку понекогаш ова предизвикува страв од спиење и хронична исцрпеност.

Ваквите епизоди понекогаш може да доведат до чувство дека сте надвор од вашето тело. Парализата во спиењето може да биде застрашувачка, но никогаш не е опасна, и за среќа, епизодите обично траат неколку секунди.

Сподели