Луѓето кои јадат лажица мелен ким губат три пати поголема тежина на ден во споредба со луѓето кои се на диета, но не го консумираат овој зачин, според истражувањето.

Силата на овој зачин во одржувањето на линијата и доброто здравје е неверојатна!

Експериментот вклучува 100 жени кои пиеле чаша јогурт, со малку маснотии, во комбинација со една лажица мелен ким, секое утро пред појадок. Резултатите покажаа дека тие трошеле околу 400 калории помалку секој ден во споредба со оние кои не внесувале јогурт и ким.

По еден месец, беше објавено дека експерименталната група значително изгубила во просек од 7 килограми и ја намали нивната содржина на маснотии за 14 проценти.

Покрај тоа, овој зачин помогна и во намалување на лошиот холестерол за 10 пати.

Научниците го објаснуваат овој ефект со тоа што содржат изобилство фитоцероли, кои имаат способност да апсорбираат холестерол и содржат супстанции кои го забрзуваат метаболизмот.

Кимот исто така помага во лекувањето на:

  • заболувања на црниот дроб и жолчката (како цироза, слаб црн дроб, рамнотежа на маснотиите),
  • проблеми со бубрезите и мочниот меур, како што се камен, песок, уринарни проблеми,
  • бактериски инфекции,
  • респираторни проблеми како што е тенденцијата да се заразат , студ, грип, хроничен бронхитис, астма, пневмонија, кашлица,
  • исто така е ефикасен кај срцеви заболувања, особено аритмии.