2 SLIKAВоспаление на слузницата на желудникот или попознато кажано гастритис, најчесто е последица на неправилна исхрана, големи оброци на храна, пречесто земање  на ладни пијалоци и претерана количина алкохол. Тука се и штетните цигари и кафето. Кај чуствитeлни лица гастритис можат да предизвикаат аспиринот и ревматските лекови. Акутното воспаление го предизвикуваат и вирусните инфекции кои ги зафаќаат цревата и желудникот. Доколку патите од желудочна киселина, време е да оздравите со постење и со повремено земање чај од камилица. Тоа треба да го правите додека потполно не се испразни желудникот и цревата, па дури тогаш  да преминете на нормална исхрана. За таа намена ќе напишаме денеска еден испробан рецепт:

РЕЦЕПТ:

Ќе земете еден килограм домашна мастика и 50 грама чај од линцура. Здробената лицура ќе ја ставите во мастиката  да стои 8 до 10 дена при што шишето цело време ќе го промучкувате. Откако ќе заврши оваа процедура , секој ден ќе пиете од течноста по една кафена лажица  наутро.на ручек и навечер