Црниот дроб му обезбедува на телото потребна количина на калциум, поради што многу експерти го нарекуваат индивидуален лекар на телото. Се должи на фактот дека црниот дроб содржи витамин А, со сигурност можеме да кажеме дека е оптимост, бидејќи токму овој витамин е одговорен за видот.

За чистење на црниот дроб, за тој да работи поефикасно, секој може да направи сок дома, што употребата ќе им помогне да се справат со оваа задача.

Потребни состојки за сокот:

  • 100 грама суво грозје.
  • Чаша чист сок од лимон.
  • Исечете ја цвекло.
  • Два чаши зовриена вода.

Начин на подготовка:

Водата треба да се загрее во сад и да се вари. Потоа додадете суво грозје и цвекло во горенаведените количини. Откако водата ќе зоврие со целата содржина, неопходно е да се исклучи плочата за готвење и да се овозможи добиениот раствор да отстои околу еден час.

Добиениот раствор потоа се става во блендер, таму се додава чаша сок од лимон. Сето ова со помош на блендер се меша и се произведува хомогена маса, што всушност е сокот. Во оваа форма, може да се пие за чистење на црниот дроб.

Експертите препорачуваат да го пиете овој сок два пати на ден по една чаша, за да го постигнете посакуваниот резултат.

Најдобро е да се пие веднаш после будење пред појадокот, а вториот пат пред вечерата. Третманот ќе биде ефективен ако следите таков алгоритам околу 10 дена.