eserihija koli
Escherichia coli
 е негативна бактерија која најчесто се наоѓа во гастринтестиналниот тракт на топлокрвните животни. Повеќето генетички варијации на E. coli се безопасни, но некои можат да предизвикат сериозно труење со храна кај луѓето и се честа причина за повлекувањето на определени продукти од пазарот. Безопасните подвидови се дел од човековата флора во гастроинтестиналниот тракт. Тоа е многу досадна бактерија и ако не се лекува може да направо доста проблеми во организмот. Еве еден природен лек за нејзино лекување.

РЕЦЕПТ 

Се земаат  25 семки  од тиква, 25 семки од лубеница и 25 семки од  дина, се варат подолго време зошто тие во себе не содржат етерични масла. Течноста се процедува и се пие  еден месец од овој чај барем трипати по една шолја на ден. За оваа бактерија исто така се користи многу аронијата и брусницата.