nervozno deteПрисилната нервоза е типична за децата околу осмата година на животот, а во потполна манифестираност на симптоматологијата во пубертетот.

Се манифестира како присилна идеја или мисла, изведување на одредено движење присилно, од кое не може да се ослободи, ниту пак да се спротивстави. Се зголемува внатрешната тензија, детето станува напнато, нервозно доколку не сака да се ослободи од тоа.

Во колку движењето или мислата ја изведе према добиениот налог настанува олеснување, растеретеност и спокој кај детето. Присилните движења понекогаш имаат голема потреба да се повторуваат повеќе пати.