Децата, вашите најмили и тие растат како и секој и тие поминуваат во оној дел од животот наречен пубертет. Секое дете различно и на свој начин го поминуват пубертетот.

Biomedical illustration comparing the normal body type normal and obese 5 year old boys and girls

Некои деца порано, некои подоцна, некои  имаат смирен пубертет, но некои едноставно стануваат премногу нервозни одосно поминуваат така наречен потежок пубертет. Но, постојат деца кои едноставно влегуваат во таа фаза многу порано од онаа граница која можеме одприлика да ја наречеме почеток на пубертет.

Децата кај кои симптомите на пубертет се јавуваат многу порано од обично биле причина за научниците да откријат зошто е тоа така и кај кои деца таа фаза прерано доаѓа. Многу истражувања покажале дека гојазноста е причина за прераниот пубертет. Ве советуваме обратете повеќе внимание на исхраната на вашите деца, за гојазноста да не биде причина за прераниот пубертет.

 

Сподели