Проблемите со желудечната киселина обично се јавуваат кога јадеме нездрава храна.

Поради тоа потребно е да се јаде здрава и лесна храна.

Алкохолот, кофеионот, вештачките и газираните сокови не се добри за нашиот желудник. Не пијте многу алкохол и газирани соково Внесувајте овошје и зеленчук. Пијте јогурт или кефир кои ја зајакнуваат слузта на цревата и желудникот.

Таа слузница е нарушена кога често користиме антибиотици, затоа се препорачува тогаш да конзумираме и пробиотици – кефир.

Јадете лесна храна, житарки, а киселата зелка е исто така одлична за метаболизмот.