Последните истражувања покажале дека ѓумбирот е силен антиканцероген и дека е десет илјади пари помоќен за разлика од хемотерапијата во борбата против ракот на дојка. Исто така ѓумбирот може да го намали туморот на простата за 56 отсто.

За куркумата веќе долго е познато дека има лековити својства и дека дава одлични резултати во лекувањето на ракот, но новите истражувања покажуваат дека ѓумбирот е исто толку моќен како алтернативен третман во борбата против ракот.

Истражувањата покажале дека состојката во ѓумбирот позната како Шогаол е многу активна антиканцерогена состојка. Оваа состојка се произведува кога коренот на ѓумбирот ќе се исуши или зготви. Постои нешто навистина специфично кај оваа состојка што го чини ѓумбирот супериорен во однос на хемотерапијата.

Оваа компонента на ѓумбирот ги убива клетките на ракот, притоа оставајќи ги здравите клетки недопрени. Огромна е разликата од конвенционалниот третман на рак кој не прикажува ваков вид селективна цитотоксичност.

Сподели