Природна терапија која докторите ја предложуваат, резултетите се воодешувачки. Секоја седмица во рок од четири недели треба да конзумирате тиква. Купете органски, или уште подобро одгледајте ја.

Прво што треба да направите е да излупите 100гр тиква, ставете ја во блендер, ставете малце вода и промешајте добро околу 5 минути. Вака ќе добиете права витаминска бомба.

Откако ќе го направите ова смути она што треба да го знаете е дека се конзумира на празен желудник, 15-20 минути пред доручек. Освен тоа, овој третман нема контраефекти бидејќи се состои од природно овошје и вода.

Немојте да користите шеќер или другу додатоци. Тиквата содржи активни состојки кои го елиминираат целиот холестерол од артериите, низ урината. Напитокот може да ги прочисти артериите и по конзумирањето, ќе се почуствувате по освежено и енергетично.

Есента е сезона за тиквата. Постојат толку разновидни начини на нејзино приготвување, што ниеден друг зеленчук не и е рамен. На жалост, кај нас таа главно се пече а некои ја варат. Јас би рекла дека постојат две групи на луѓе. Во едната група спаѓаат оние кои ја обожаваат тиквата, а во втората група спаѓаат оние кој не ја поднесуваат. Па оваа статија е наменета за втората група луѓе за да осознаат што губат во животот и какви се здрави и хранливи продукти пропуштаат да внесат во својот организам. За втората група на луѓе, со оваа статија само ќе си го прошируваат своето знаење сврзано за тиквата.

Тиквите се едногодишни растенија од фамилијата Cucurbitaceae. Таа, како продукт во исхраната, се употребувала уште во далечното минато. Археолошките истражувања укажуваат дека тиквата се употребувала уште пред 3000 години, а можеби и 5000 години. Кој би знаел? Семки од тиква се најдени во гробниците на перуанските Индијанци, а жителите на древна Грција и Рим во исушена тиква чувале разни течности. Диви тикви биле најдени во северна Африка и се претпоставува дека и на тоа подрачје виреела тиквата од каде и се раширила по цел свет.

Постојат голем број разни видови тикви. Може да се поделат во две групи, зимски и летни тиква. Летната тиква обично е мека, а зимската е потврда, како од надвор така и од внатре. Зимските тикви, ако се чуваат на ладно место, може да траат подолго и до неколку месеци, не губејќи ги своите својства.

Сподели