Доколку водите сметка за вашата исхрана ќе дознаете кои намирници ви штетат, а кои не. Овие три намирници сигурно ќе ви го продолжат животот.

Во последно време направени се многу истражувања за намирниците кои го продолжуват животот. Меѓу нив се и овие три:

Црно вино

Ресерватол е дел од црното вино кое го има во кората на грозјето кое му ја дава таквата боја. Неодамна научниците открија  дека ресерватолот ја зголемува активноста на специфичните гени кои се наречени сирутини, кои штитат од болести поврзани со стареење преку стимулирање на митохондриите и малите бактерии   кои се во внатрешноста на нашите ќелии. Алкохолот може да ни помогне да живееме подолго и ја штити нашата ДНК од оштетување. Секако, важно е неговото конзумирање во умерени количини.

Јогурт

Бактериите кои живеат во нашиот стомак секојдневно добиват се повеќе значење во медицината. Тоа е затоа што постои специфичен однос измеѓу нашите цревни флори и имунолошкиот систем. Поточно, истражувачите сега веруваат дека имунолошкиот систем ,,живее” во нашиот стомак. Сега научниците тестираат дали одредени врсти на пробиотици можат да ни го продолжат животот. 

Цреши

Полифенолите се молекули кои се наоѓаат во црешите и штитат од ултравиолетово зрачење и инфекции. Доколку дневно козумирате 650 mg полифенол, ќе живеете подолго од оние кои примаат помалку од тоа.

loading...
Сподели