Пробиотиците се живи бактерии кои не се патогени или токсични за човечкото тело.

Тие имаат особена важност во зимскиот период бидејќи го поддржуваат здравјето на цревната микрофлора и со тоа го зајакнуваат имунолошкиот систем во борба против разните болести.

Ова се 4 најголеми ризници на пробиотици:

Јогурт

Природниот јогурт без адитиви најдобро одговара во вашата секојдневна исхрана: консумирајте го секој ден за појадок и за кратко време ќе забележите подобрување.

Кисела зелка

Класичниот и наједноставен елемент на зимската исхрана може да биде неверојатно здрав. Киселата зелка, покрај живите бактерии содржи и витамин Ц, Б и К и е богат со натриум, железо и манган. Имајте на ум дека таа не треба да биде пастеризирана.

Сирење

Не сите сирења можат да се пофалат со висока содржина на пробиотици. Најефикасни во оваа смисла се гаудата, чедарот и моцарелата.

Темпех

Овој ферментиран производ се прави од соја со додавање на ферменти на културата габи „Rhizopus oligosporus“. Вегетаријанците, оваа намирница често ја користат како замена за високо протеинско месо.