Рускиот научник Гендиј малаков открил дека оваа билка фантастично делува против замор и стрес. Уште во минатото, дрвото ловор се смета за свето дрво чии гранки ги даваат на победниците како знак на чест и слава.

Денеска ловорот воглавно се користи при готвење како зачин бидејќи дава посебен вкус на храната, но не се јаде туку се трга од храната. Во народната медицина се смета за лековита билка која поседува терапетски својства за која се зслужни етерското масло пинен и цинеол.

Ловоровот ја збогатува и ја антиоксидира потеницијалната храна, зајакнувајќи го имунилошкиот систем и штити од слободните радикали и напади од вирус.

Ловоровот содржи значајна количина на витаминот А кој ја зајакнува и ја штити служокожата и кожата.

Чај од листови од ловор го стимулизира апетитот и варењето, помага при намалување на мачнините и ги остранува чировите.

Етарското масло од ловор се користи при лекување на артритис, болка во мускулите, бронихтис и грип.

Овој мирислив зачин го намалува ризикот од заболување на рак бидејќи содржи разни фитохемикали кои имаат моќни антиканцерогени својства.

Исто така добро е да земете неколку листови на ловор и да ги запалите за неколку секунди ќе почуствувате целосно опуштање во организмот и ќе ве ослободи од заморот.

Сподели