Билката Ива е лековита билка која расте на планините, а верувајте вреди злато.

Препознатлива е по своите жолти цветчиња на врвот, а во народната медицина се користи за проблеми и болести со дишните патишта, туберкулоза, болки во мускулите, бактерии, болки во желудникот, депресија, го зајакнува имунитетот, помага за хемороиди, го чисти организмот, го подобрува имунитетот…

За неа се поврзува и една изрека – Билката Ива и мртвите ги оживува.