Со целото чистење што го правите постојано сигурно пропуштате место или две одвреме-навреме. Всушност, постојат некои предмети за кои дури и не сфаќате дека треба да ги чистите.

Според експертите за чистење, она што во вашата кујна веројатно не го чистите доволно е вашата микробранова печка. Најнечистото место во вашиот дом е 12 пати повалкано од тоалетот.

„Вашата микробранова печка веројатно се користи секој ден, што значи дека е исто така подложна на нечистотија и оштетување“, вели Роберт Џонсон, домашен експерт и основач на Савинеринг. Тој вели „Паметно е да се чисти барем еден ден во неделата“.

Марк МекАули, експерт за чистење, вели дека постојат три главни причини поради кои треба да ја чистите микробрановата печка често: пареа, распрснета храна и вкрстена контаминација.

“Со загревање на храната, микробрановите печки извлекуваат пареа. Оваа пареа ќе формира кондензација и ќе остане на внатрешните површини на микробрановата печка. Самостојната вода што ќе остане на собна температура ќе поттикне раст на мувла и бактерии”, вели тој.

И распрсканата храна може да „постави основа за почетна култура далеку над онаа на останатата пареа“, додава Мекали. Бактерии како Escherichia coli, што е чест извор на труење со храна, можат да растат од овие честички на храна.

Со текот на времето, пареата во комбинација со старата храна оставена зад себе може да започне да се провлекува низ новите оброци што се загреваат.

„Како распрснатата храна повторно и повторно се загрева, таа ќе даде своја сопствена пареа, која потоа ќе се меша со атмосферата на микробрановата што се врти“, вели Мекали. „Ова создава средина на вкрстена контаминација бидејќи, бидејќи таа пареа се населува – некои произведени од стара храна, некои произведени од нова – нема да прави дискриминација“.

Според Абе Навас, генерален директор на Емили Маидс, служба за чистење на куќа во Тексас, ова исто така доведува до распаѓање на микробрановите, што може да стане доста скапо.

„Микробрановите често се заменуваат затоа што луѓето не знаат како да ги чистат и зошто не работат како порано“, објаснува Навас. Тој вели дека голем дел од моќта во вашата микробранова печка се повлекува за да се загрее ова ѓубре кое се насобира во вашата микробранова печка наместо храната што се обидувате да ја загреете.

„Со текот на времето, ова “ѓубре” се акумулира и привлекува се повеќе моќ“, вели Навас.

За среќа, микробрановата печка е прилично лесна за чистење.

Џонсон и Навас препорачуваат мешавина од вода со сапун, лимон или оцет да се испари во вашата микробранова печка. Откако ќе ја оставите да се олади, можете да ја користите оваа мешавина со сунѓер или крпа за да ја избришете внатрешноста.
Џонсон, исто така, потсетува дека и надворешниот дел од микробрановата печка може да се исчисти со овој метод.

Се разбира, вашата микробранова печка не е единственото што заборавате да го исчистите во вашата куќа.

Еве уште неколку нешта кои сигурно заборавате да ги исчистите.

Перници

И покрај тоа што секоја вечер ја ставаме главата на перниците, ние сме склони да ги миеме само навлаките за перници, а никогаш не и самите работи. Тај Роса, експерт за чистење, вели дека перниците треба да се перат на минимум на секои неколку месеци или да се заменуваат на секои шест месеци. На крајот на краиштата, таа објаснува дека перниците собираат многу „прашина, опасност и масла“ од нашите глави.

Завеси

Завесите честопати остануваат незабележани, што ги прави „лесно занемарени“, но, тие можат да соберат прашина и мириси од вашата куќа. Дајте им малку свежина на завесите еднаш секоја сезона, но погледнете го и нивниот материјал пред да ги фрлите во машината за перење.

Тавански вентилатори

Вентилаторите на таванот брзо собираат честички од прашина и нечистотија. И кога ќе ги вклучиме, насобраната прашина и нечистотија повторно се дистрибуираат низ куќата. Препорачливо е сопствениците „да развиваат неделна навика да ги бришат вентилаторите на таванот“.

Одводи

Луѓето повеќе не водат соодветна грижа за своите одводи. Ако останат недопрени по некое време, канализацијата може да развие сериозни блокади што не можат да ги поправат чистачите за одвод на домаќинствата. Добра и едноставна навика да се избегне ова е, секоја четвртина од годината, да се исплакнува одводот со сода бикарбона и оцет, проследен со топла вода. Тоа е ефтин начин да ги отстраните остатоците и да го исчистите вашиот водовод.