Оваа билка е најпозната по своето делување на клетките на ракот. Според проценките на стручњаците, гравиолата селективно ги убива клетките на ракот и до 10.000 пати е посилна од лековите за хемотерапија.

Ова растение кое расте во Јужна и Централна Америка е познато по своите лековити својства повеќе од три илјади години. Традиционално, плодот, лисјата, кората и коренот се користеле како седативи во народната медицина, па и јужно американските индијански исцелители ја користеле за лекување на црниот дроб, астмата, срцевите проблеми, артритис и за елиминирање паразити.

Денес се користи и во Гвајана, каде што листовите се користат како седатив и како тоник за срцето.

Бразилците пијат чај од гравиола за да се ослободат од проблемите со црниот дроб и нанесуваат масло од семките, за да се ослободат од артритисот и реумата.

На Јамајка и во Западна Индија се јаде овошјето, за да се намали треската и се користи за лекување на дијареа.

Гравиолата деструктивно делува исклучиво на клетките на канцерот!

Лабораториски тестови покажале дека екстрактот на гравиола од стеблото ги убива малигните клетки на 12 видови карцином, меѓу кои и карциномот на дебелото црево, дојката, простатата, белите дробови и грлото.

Во лечењето на малигни болести делува на повеќе нивоа:

  • Ги уништува малигните клетки без штетни пропратни ефекти како мачнина, губење на тежината и косата.
  • Истовремено, го штити имунолошкиот систем и помага во одбегнувањето на смртоносни инфекции.
  • Воспоставува нормална работа на организмот.
  • Ја враќа животната енергија и позитивниот поглед на животот.

Гравиолата поволно делува и на работата на внатрешните органи, успешно се бори со бактерии и паразити, ја ублажува депресивната состојба, делува смирувачки на нервниот систем и го регулира крвниот притисок.

Освен антиканцерогените состојки, зрелите плодови на гравиолата се вистинска ризница на витамини Ц, Б1 и Б2, како и минералот фосфор.

Појавата на атипични форми на Паркинсонова болест е единствената несакана појава до која може да дојде, доколку гравиолата се конзумира во неограничени количини. Причина за тоа е големата количина на анонацин, супстанца која е поврзана со одредени форми на Паркинсоновата болест.

Во Америка е изведен обид гравиолата да се клонира, но после тоа не ги поседувала антиканцерогените својства.

Сподели