Затнатиот нос може да доведе до чести главоболки и замор, дури и предизвикува болка во очите и ушите. Затнат нос може да се должи на некоја настинка, или може да биде предизвикано од синузитис. Иако причините се различни, чувството е исто во секое време.

Синузитис е проблем што може да има многу лоши последици. Затоа еве како да се ослободите од затнатиот нос без да користите капки и други средства за отпушување на носот.

Погледнете ги фотографиите и видеото и направете го истото како што е прикажано. Рускиот терапевт Маргарита Левченко точно ќе ви покаже како да ги масирате точките одговорни за отпушување на затнатиот нос.

Акупресура на синусите со синузитис 

Акупресурата на синусите е одлично решение за оние кои не сакаат да земаат силни лекови. Оваа постапка помага да се активираат метаболичките процеси во ткивата, ја подобруваат циркулацијата на крвта во крвните садови и помага брзо да се ослободат од ужасните симптоми на затнат нос.

Масажата што руската терапевтка Маргарита Левченко ја покажува во видеото е многу ефикасна во почетната фаза на болеста и за време на, . Треба да се откажете од оваа постапка ако имате висока температура или гноен бактериски синузитис ако имате рак и воспалителни состојби на кожата.

Како да се ослободите од затнат нос со лесна и ефикасна масажа?

Вежба 1

Започнете непречено со галење т.е. лесни движења на масажа во брадата и образите. Не масирајте премногу и не вршете прекумерен притисок.

Вежба 2

Со внатрешната страна на дланката масирајте на овие 6 точки во пределот на челото.

Вежба 3

Со показателите на обете раце, масирајте ги точките лоцирани на почетокот на веѓите и на внатрешниот агол на очите.

Вежба 4

Поставете ги показалците на горниот дел од носот, како што е прикажано на сликата и останете на оваа позиција неколку секунди.

Вежба 5

Свиткајте ги рацете во тупаници и со палците масирајте ја областа на максиларните синуси. Направете лесна масажа без да предизвикате болка на овој чувствителен дел од лицето.

Погледнете во видеото и научете точно како се прави акупресура на синузитис и затнат нос.