Две илјадната стара традиција на употреба на овие состојки од источна Индија се потврдени и во денешните медицински истражувања Др. Каролајн Андерсон потенцира доколку се конзумираат овие три зачини не треба да се плашиме од оваа болест.

Станува збор за три лесно достапни зачини. До овие сознанија, таа кажува дека дошла при истражување на старата традиција на употреба на овие состојки од Индија, за кои резултатите се медицински потврдени.

Доколку се користат овие три состојки секојдневно, речиси сигурно нема опасност од оваа болест. Трите неверојатни состојки се: куркума ( жолт азиски ароматичен прав кој се користи за готвење и бојадисување на ткаенини) маслиново масло и бибер.
Промешајте четврт лажичка куркума со половина лажичка маслиново масло и додадете малку мелен бибер. Добро промешајте. Добиената смеса можете да ја користите како додаток за салати или јадења, но можете да ја конзумирате и без храна.

Доколку ја додавате во оброци кои термички се обработуваат, тогаш смесата додатете ја на крајот при подготвувањето на храната. Доколку само неа ја конзумирате, можете малку да ја ублажите со вода. Користете ја што е можно повеќе.

“Се е во куркумата. Тоа е зачин во форма на жолт прав. Нејзините анти-воспални способности се неверојатно моќни. Не постои ниту една друга природна состојка која е поефикасна во намалувањето на воспаленија” – вели др. Андерсон.

Истражувањата покажале дека оваа состојка спречува појава на рак на дебелото црево, простата, мозок и дојки.

Сподели