Не ги фрлајте никулците од компир – направете го овој лек од нив

Не ги фрлајте никулците од компир – направете го овој лек од нив

Компирот е еден од најконзумираните зеленчуци. Но, до пролет, компирите почнуваат да никнуваат. Во овој случај, никулците мора да се отстранат за да не омекнат клубени. Обично потоа се фрлаат, но малкумина знаат дека од нив може да се подготви исклучително ефикасен лек.

Факт е дека никулците содржат соланин. Оваа супстанца е отровна и не треба да се зема внатрешно.

Лек од никулци од компир
Од никулците од компирот се подготвува тинктура, која е исклучително ефикасна за лекување на болки во зглобовите и грбот. За нејзина подготовка се користи стаклен сад. Истурете 1-2 шаки никулци со 0,5 литри вотка или алкохолен раствор кој не е помал од 40 степени.

После тоа, теглата треба добро да се затвори и да се остави една недела на темно место, пишува руското издание Лента. обиениот лек се нанесува со движења на масажа на болното место, а потоа се завиткува со крпа за да се загрее зглобот.

Важно: Статијата не заменува урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!

Advertisement