Британските и шведските научници тврдат дека конзумирањето на една порција мрсна риба неделно значително го намалува ризикот од развој на реуматичен артритис.

Своите тврдења ги потркрепуваат со тоа што рибите се богати со ОМЕГА 3 за која велат дека подеднакво ги штити и срцето и мозокот од дегеративни процеси.

Конзумирањето на една порција мрсна риба како што се лососот и скушите значајно го намалува ризикот од развој на реуматски артритис.

Според некои истражувања мрсната риба е добар и противвоспалителент агенс.