jabukovo-sirce Мигрената може да се спречи и лекува со мед. Ако после секој оброк се јадат по две лажички мед, мигрената може да се спречи. Ако нападот веќе почнал, веднаш треба да се земе една лажица мед. Бидејќи медот не се вари, а бргу влегува во крвотокот, главоболката  попушта после половина час.

Постои уште еден делотворен начин за лекување на мигрената. Во еден сад ќе ставите еднакви делови од јаболков оцет и вода. Садот ќе го ставите на оган и ќе оставите оваа мешавина тивко да врие. Кога од садот ќе почне да излегува пареа, наведенете се врз него и вдишете најмалку 50 пати.