Според современите истражувања направени врз маслото од рузмарин, докажано е дека ова масло има изразено делување на мозокот и централниот нервен систем, а исто така е одлично средство против менталниот умор и депресија.

Маслото од рузмарин му дава сила на телото, но исто така може да ги лекува деликатните органи.

Ова се неговите лековити карактеристики:

  • Ова божествено масло е многу добро за концентрација и делува како стимуланс за мозокот.
  • Помага во функцијата на респираторниот систем, а досега се покажало дека е навистина ефикасно за астма, бронхитис, синуси и за кашлица.
  • Доста ефикасно е за кожата, како што се дерматитис и акни.
  • Делува многу позитивно врз скалпот и косата, ја зголемува циркулацијата на скалпот и растот на косата.
  • Многу е корисно затоа што го стимулира задржувањето на водата за време на менструалниот циклус.
  • Одлично е и против дебелеење и целулит.

Благодарение на сите овие карактеристики е многу популарно етерично масло.

Сподели