Зрелиот патлиџан се мие, се сече на тенки тркалца и се става на болните вени едно 3-4 часа и се зацврстува со завој. Патлиџанот треба почесто да се менува. Ова правете го вечер пред спиење. Истата постапка можете да ја правите и со зелен патлиџан.

Доколку почнете да чуствувате пецкање на кожата и не можете да издржите, тргнете го патлиџанот од вената. Но доколку издржувате, резултатите ќе ги видите побргу. Лековитоста на патлиџанот е голема, зошто тој освен семето што го содржи во себе, содржи и супстанца која има својства слични на ацетисилецилната киселина (аспирин).

Оваа киселина ја разредува крвта низ телото. Освен тоа , патлиџанот содржи флаваноиди кои ги зајакнуваат зидовите на крвните садови.

Сподели