Лекар докажал лекување на рак со кајсија. Овој лек долго време е измејуван бидејќи е многу едноставен.

„Ракот е последица на хронично метаболичко нарушување што се јавува кога една витална состојка е во недостаток на исхраната. Врз основа на оваа претпоставка, американскиот биохемичар Ернст.Т.Кребс во средината на минатиот век, изолирал хемиска супстанција која се покажа дека може да ги уништи клетките на ракот “.

Тоа е витаминот Б17 (исто така наречен амигдалин или лаутрил).

Иако Кребс преку своето истражување успеал да ја докаже ефикасноста на Б17, целиот концеп на лекување на рак со помош на еден вид „витамински еликсир“ е исмејуван и прогласен за глупост.

Сепак, тие некако заборавиле да напоменат дека храната која секојдневно ја консумираме, исто така, содржи многу природни отрови, така што ние сè уште сме живи и здрави, благодарение на самото тоа што количините на отрови што ги внесуваме во организмот се безопасни за здравјето.

Забраните и заплашувањата поврзани со употреба на витаминот Б17 не биле изненадувачки, со оглед на тоа колку добро живеат луѓето со приходите од производство и продажба на фармацевтски лекови за рак.

За среќа, меѓу докторите имало доволно ентузијасти кои, во последниве години, успеале да го потврдат концептот на Кребс во пракса и на тој начин да лекуваат многу пациенти.

Меѓу другото, интересно е да се напомене дека, врз основа на неколку студии, утврдено е дека Ескимите, членови на племето Хунза, како и членови на други изолирани заедници ширум светот, кои јадат храна богата со витамин Б17 никогаш не заболуваат од карцином.

Што претставува витаминот Б17?

Витамин Б17 (Лаетрил, Амигдалин) е природна состојка која се наоѓа во многу видови на храна. Амигдалинот прв пат беше откриен во 1830 година во горчливите бадеми. Ернст Т. Кребс, јуниор (1912 – 1996) бил хемичар кој прв го промовирал амигдалинот како лек за рак во раните 50-ти.

Витаминот Б17 може да го најдете во поголеми количини на следните намирници:

 • диви капини;
 • цреши;
 • рибизла;
 • јаболка,
 • круши и сливи;
 • кајсии,
 • праски и нектарини;
 • грав,
 • долги бадеми;
 • кашу-ореви;
 • Австралиски орев (макадамија).

Во малку помали количини е содржан во следните продукти:

 • грозје;
 • дуњи;
 • јагоди;
 • ленено семе;
 • просо,
 • јачмен,
 • леќа;
 • црвен грав,
 • мешунки…

Сепак, најголема концентрација на витамин Б17 е во јадрото на кајсијата.

Како витамин Б17 влијае на клетките на ракот?

Лаетрилот се состои од 1 молекул на бензалдехид, 1 молекул на хидроцијанид и 2 молекули на гликоза.

Бензалдехид и цијанид се токсични елементи, но во комбинација на витамин Б17 со молекули на гликоза тие се инертни и немаат токсичен ефект.

Со цел цијанидот и бензалдехидот да бидат ослободени од витаминот Б17, потребен е контакт со специфичниот ензим бета-глукозидаза (бетаглукозидаза). Овој ензим е присутен насекаде во човечкото тело, но е најраспространет кај клетките на ракот (до 3.000 пати повеќе).

Принципот на дејствување е едноставен: на клетките на ракот им е потребна огромна количина на енергија, односно гликоза, за да растат. Кога консумирате витамин Б17, клетките на ракот апсорбираат молекули на гликоза од витамин Б17, а со ензимот бета-глукозидаза, тие ги „отклучуваат“ бензалдехид и цијанид од Витаминот Б17, предизвикувајќи нивно сопствено уништување.

Поради високата концентрација на ензимот бета-глукозидаза, витаминот Б17 е крајно смртоносен за клетките на ракот, додека е нетоксичен за другите здрави клетки.

Принципот на дејствување витамин Б17 потсетува на тројанскиот коњ: клетките на ракот се залажуваат со гликоза и кога ќе ја апсорбираат доаѓа до нивно самоуништување.

Како се користи витамин Б17?

За превенција, доволно е редовно да јадете храна богата со витамин Б17. На пример, ако дневно јадете по три јаболка заедно со нивните семки, ќе го снабдувате телото со доволно Б17 за дневна употреба.

Што се однесува до консумирањето на семки од кајсија, здравиот разум диктира дека не треба да се јадат повеќе отколку што би изеле свежи кајсии.

Значи, кога јадете кајсија, ја кршите коската и исто така го џвакате јадрото од семката.

Во принцип, се препорачува да се консумираат 5-7 семки од кајсија на ден.

Пациентите со карцином во текот на денот треба да земат од една до две семиња на час, но најдобри резултати се постигнуваат со консумирање на 3-5 семиња секој час во текот на денот. Сепак, ова многу варира од организам до организам и во зависност од телесната тежина. Како упатство, може да земете 1 семка на секои 4,5 килограми телесна тежина.

Се препорачува да не земате повеќе од 35 семки од кајсија на ден.

Како превентивна, Лаетрил покажа 100% ефикасност, но што е со болните? Дали може да се излечат со земање на витамин Б17?

Да, тие можат, под услов досега нивните витални органи да не биле непоправливо оштетени од претходните третмани, како што се хемотерапија и зрачење.

Од откривањето на Кребс во 1952 година, досега се регистрирани илјадници терминални малигни со Лаетрил. Повеќето од нив се опишани во околу 30 објавени трудови потпишани од реномирани лекари.

За терапевтски цели, Лаертил може да се внесе во организмот со конзумирање на семки од кајсија или масло од семе на кајсија.

ИЗВОР: biomedicina.eu