Според истражувањата вирусот Ковид 19 има висока специфична тежина и затоа брзо паѓа на подот.

Со оглед на тоа што доаѓаат потоплите денови, прашање е колку клима уредите го излагаат на ризик здравјето на луѓето кога станува збор за коронавирусот.

Проф. Д-р Маја Тодоровиќ од Машинскиот факултет објаснува дека клима уредите можат да го вратат во воздухот вирусот што паднал на подот. Сепак, климатизерите исто така би можеле да имаат позитивен ефект, посочува професорката.

Според неа, пандемијата на коронавирус не менува ништо кога станува збор за чистење на клима уредот дома: “Ништо не се менува кога станува збор за клима уредите во домот – уреди што работат со просторен воздух. Не постои начин да се внесе воздухот однадвор, туку само од самата просторија, преку уредот “, наведува д-р Тодоровиќ.

Коронавирусот има голема специфична тежина и затоа според ваквото гледиште, евентуално може да остане на филтерот ако клима уредот го крене од подот заедно со протокот на воздух.

Таа истакнува дека иако можеме самите да ги миеме филтрите со топла вода и во машината за миење садови, сепак потребно е да се јавите на сервисер најмалку еднаш годишно.

Заштедува електрична енергија, не се суши воздухот: Ова е најдобриот начин за загревање и ладење на вашиот дом!

Кога станува збор за автомобилите, клима-филтрите се менуваат барем еднаш годишно за технички преглед. Овие уреди функционираат поинаку бидејќи надворешниот воздух влегува во возилото.

„Прашање е дали надворешниот воздух е загаден. Поради својата тежина, овој вирус се чува во воздухот за многу кратко време“, рече Тодоровиќ.

Во големи простори, како трговски центри, има централизирани клими кои, рече таа, не се опасни по здравјето, но зголемената брзина на воздухот што ја предизвикуваат е проблематична.

„Подигањето прашина и враќањето на вирусот што можеби паднал на подот може да биде проблем со ваквите системи“, објаснува таа.

ИЗВОР: still.kurir.rs