Спиењето е исклучително важно кога сакате да изгубите повеќе килограми. Причината е дека ако сте недоспани, вашето тело копнее за повеќе шеќер и јаглехидрати – а тоа се две од главните причини да внесувате повеќе калории.

Една нова студија од лондонскиот колеџ Кинг открива дека ако спиете повеќе од вообичаено, ќе бидете поуспешни во губењето на тежината. Во текот на студијата беа забележани две групи луѓе, еден во креветот во просек 45-90 минути повеќе. Учесниците во него земаа значително помалку калории, бидејќи земаа помалку шеќери и јаглени хидрати.

Според истражувачите и нутриционистите, скоро една третина од луѓето не спијат доволно, поради што не јадат добро!

Чувството на постојан замор ги демотивира луѓето да одржуваат здрав режим на исхрана и при првите знаци на иритација, стрес или замор, тие посегнуваат кон штетна калорична храна.

Здравствените експерти препорачуваат минимум 7 часа спиење на ден, не само за да бидете во форма, туку и да бидете здрави, енергични и концентрирани.

Сподели