“Јаболката ве чува од докторите”. Сигурно некогаш сте го слушнале овој израз, кој и не е многу далеку од вистината. Но, како и сè друго, има начин како да го искористите најдоброто од него.

Доктрината за животот и здравјето на ајурведата не е случајно доволно за да има вистинско време за внесување на различни видови храна! Според тоа, телото го апсорбира максимумот на производите во одредени периоди. Ова исто така важи и за јаболка.

Кога е најдобро да јадете јаболка?

Според направеното истражување најдобро е да се јаде јаболка во утринските часови. Јаболката е богата со растителни влакна, витамини и пектин, што е најчесто содржано во кората. Тие му помагаат на дигестивниот систем. Многу луѓе имаат дигестивни проблеми поради стрес, несоница и други фактори, па затоа е убаво да го започнете денот со јаболко.

Пектинот, исто така, им помага на млечната киселина и бактериите во неа за подобро позиционирање на дебелото црево. Ова дополнително ја подобрува активноста и состојбата на дигестивниот тракт. Пектинот во јаболката, исто така, помага да се ослободат од токсините и канцерогените супстанции кои предизвикуваат рак.

Што ако јадете јаболка ноќе?

Ако јадете јаболка вечер или ноќе, вашиот дигестивен систем може да се сврти против вас. Фетусот може да доведе до формирање гас, што ја прави ноќта непријатна.

Органската киселина во јаболка може да ја зголеми стомачната киселина во телото и да чувствувате подуеност подолго време.

Заклучокот е дека јаболката најлесно се вари во утринските часови или помеѓу два оброка. Јадете ги со кората, бидејќи содржат многу корисни состојки.

loading...
Сподели