Користењето на мед и цимет не предизвикува штетни ефекти, поради што и современата наука вели, дека медот не им штети на дијабетичартие ако се земе во вистинска доза, како лек. Медот, покрај своите лековити својства, уште подобро влијае во комбинација со циметот.

Како превенција од болести на срцето измешајте мед и цимет, намачкајте го на леб и јадете го редовно за појадок.

На тој начин ќе го намалите холестеролот во артериите  и ќе ја спречите појавата на срцев удар. Оние кои веќе преживеале срцев удар, ќе го намалат ризикот за појава на нов инфаркт. Исто така, ќе го олесните дишењето и ќе ги зајакнете отчукувањата на срцето.

Измешајте две лажици мед со три мали лажички цимет во прав со 4,5 дл чај.

Со оваа мешавина ќе го намалите нивото на холестерол во крвта за 10 отсто во рок од два часа. Ако оваа смеса ја консумирате трипати дневно, можете да го излекувате кое било хронично зголемување на лошиот холестерол (ЛДЛ).

Медот е добредојден и против инфекциите на бешиката. Испијте две лажички цимет измешани со лажица мед во една чаша млака вода. Овој растовр ги уништува бактериите во бешиката.