Познато е дека вишокот сол има негативни здравствени последици. Знаејќи го ова, многу луѓе решаваат целосно да го отстранат овој зачин од нивната исхрана, но дури и оваа крајност во никој случај не се препорачува.

Еве зошто!

1. Дебелеење

Јодираната сол е важна за хормоните, па ако ја елиминирате целосно, внесувањето на јод ќе биде ограничено, веројатно недоволно. Ова лесно може да доведе до зголемување на телесната тежина, отечено лице, сува кожа, чувство на замор и мускулна слабост.

2. Влијание врз срцето

Намалувањето на внесувањето на сол првенствено се препорачува за луѓе кои страдаат од срцеви проблеми, но студиите покажаа дека не е добро срцето да внесува премногу или премалку сол. Повторно е докажано дека средината е навистина „златна“.

3. Зголемен ризик од инсулинска резистенција

Студиите исто така го докажаа ова тврдење. Ако внесете премногу малку сол, телото не реагира правилно на инсулин, што може да доведе до зголемен шеќер во крвта.

4. Симптоми на дехидратација

Кога нивото на сол во организмот драстично опаѓа, може да почувствувате симптоми слични на дехидрираност – сува уста, вртоглавица, силна жед, разредена посета на тоалетот …

5. Гадење

Прекинот на внесот на сол има силно влијание врз нивото на холестерол. Иако обично не покажува симптоми на почетокот, може да влијае на сите органи во телото, вклучително и на срцето. Еден од првите симптоми на ова е гадење.