Враснат нокт може да создаде големи проблеми. Болен е и доведува до иритација на околната кожа.

Неретко се завршува на доктор, а пред да се одлучите на тој потег, обидете се со ова домашно речение:

Потребно ви е:

  •  сода бикарбона
  •  јод

Во 5 литри вода ставете 2-3 лажаици сода бикарбона. Водата нека биде топла. Потопете ги стапалата, а потоа добро исушете, бидејќи мократа подлога е погодна за размножување бактерии.

Потоа ставете фластер на тоа место.

Со помош на пинцета стваете парче памук меѓу ноктот и иритираната кожа. Памукот натопете го вом јод пред примената. Потоа нанесете на надворешната страна од ноктот и замотајте.

За 24 часа повторете ја постапката, а потребно е ова да го правите 12 дена и потоа состојбата треба да се подобри. Многу е важно пред третманот да ја омекнете кожата со натопување во вода.