Медот е многу здрав и затоа би требало повеќе да го консумирате. Има антивоспалително, антибактериско и многу други лековити својства.

Наместо да користите шеќер, подобро е да користите мед. Секако, обратете внимание дали медот е квалитетен.

Медот го зајакнува имунитетот, помага кај воспаленија, но и болки предизвикани од артритис. Медот е богат со витамини и останати корисни материи.

Покрај тоа, делува како антиоксиданс. Медот ќе ви помогне во слабеење, па затоа наместо шеќер подобро е да користите мед. На пример, во лимонадата наместо шеќер, ставете мед. Освен што ќе биде повкусна, има и здравствени предности.

Медот исто така го намалува холестеролот и е добар за срцето. Можете да го пиете во чаша вода и на тој начин да го зајакнете срцето.

Делува добро против стрес, а го подобрува и помнењето. Земајте барем по лажица дневно.

Консумирајте мед на празен стомак и ќе го исчисти вашето тело од токсини и штетни микроорганизми.