Потребно е да водите сметка за своето здравје и да се советувате со доктор. Иако некои промени на кожата или на деловите од телото,наизглед се безначајни,не си играјте со тоа. Може да постане сериозно!

Отечениот зглоб може да се јави поради артритис,исчашување,фрактури на коските и исто така и поради:

-Теносиновитис – воспаление на синовијалната течност т.е. течноста која го опкружува и подмачкува зглобот. Отекувањето на зглобот може да се јави поради ова воспаление,а најчесто се јавува кај луѓе кои што работат физичка работа

-Нодуларен тонисиновитис – е предизвикан од туморите (отоците) на раката. Се појавуваат на палецот и показалецот,а може да се најдат и во зглобовите,колената и половината.Овие тумори се обично безболни

-De Quervain синдром – оваа необична болест доведува до болки и отоци на зглобовите,а исто така предизвикува и појава на цисти.Го напаѓа лигаментот потребен за движењето на палецот кон доле и горе.Поради овој синдром,тие движења постанвуаат болни.

-Липоми се бенигни тумори на зглобот кои исто така може да се јават на дланката.Предизвикуваат зголемена осетливост и болки.Се третираат со лекови,а некогаш е потребно да се оперираат.

Потребно е да водите сметка за своето здравје и да се советувате со доктор.Иако некои промени на кожата или на деловите од телото,наизглед се безначајни,не си играјте со тоа.Може да постане сериозно!Иако некои промени на кожата или на деловите од телото,наизглед се безначајни,не си играјте со тоа.Може да постане сериозно!

Сподели