ДАЛИ ПОНЕКОГАШ ВИ СЕ ПОЈАВУВААТ ТОЧКИ ПРЕД ОЧИТЕ? Ова е МОМЕНТОТ кога треба да БИДЕТЕ ЗАГРИЖЕНИ!

Овие точки се нарекуваат „очни пловци“ и можат да се најдат во вашето видно поле – особено кога гледате во светла област како сино небо, бел ѕид или компјутерски екран.

Тие се формираат кога се формираат мали грутки во бистрата, желатинозна супстанција во внатрешноста на очното јаболко. Во овој дел се висат очните пловци, така што тие се движат кога вашето очно јаболко се движи. Ако се обидете директно да ги погледнете, пловците ќе изгледаат како да исчезнуваат.

Во повеќето случаи, пловците се нормални и безопасни. Сепак, наглото зголемување на нивниот број може да укаже на оштетување на одредени внатрешни структури на окото. Ова бара итна професионална интервенција.

Очите лебдат во стаклестото тело

Окото содржи проѕирна материја слична на желе која помага да се одржи обликот на очното јаболко. Делува како амортизер кога окото се движи. Содржи 98 проценти вода. Пловците се суспендирани во стаклестото тело, што значи дека тие се движат. Плови во вашата периферна визија обично остануваат незабележани, но понекогаш честичките може да преминат пред централната визија.

Некои карактеристики на пловката може да вклучуваат:

  • Тие можат да бидат со различни форми – како што се мали дамки, дамки, проѕирни мали меурчиња, конци или мрежи.
  • Тие се особено видливи кога гледате во светла област (како што е синото небо).
  • Тие се движат додека се движат очите, често со мало заостанување.
  • Големите пловци може да се гледаат како намалени области на видот, но тоа е многу ретко.

Третман на „лебдечки“ очи

Доколку ви пречат овие појави, обидете се да погледнете горе-долу, и од едната до другата страна да мавтате со стаклестото тело и да ги тргнете лебдечките честички надвор од видот. Сепак, ова не секогаш функционира. Додека на некои луѓе бовите им се проблематични, тие обично се безопасни и не е потребна операција.

Пловците се зголемуваат со возраста

Очните пловци имаат тенденција да се зголемуваат со возраста поради промените во мрежницата. Ретината е тенок филм кој ја обложува внатрешноста на окото. Се состои од ќелии чувствителни на светлина познати како прачки и конуси. Стапчињата и конусите откриваат форма, боја и шема и пренесуваат информации до нервните влакна. Нервните влакна се собираат во сноп на задниот дел од мрежницата, формирајќи оптички нерв.

Визуелните информации се пренесуваат од мрежницата до мозокот преку овој оптички нерв. Стаклестото тело нежно се повлекува од мрежницата и дегенерира со возраста. На почетокот, ова може да биде иритирачко. На крајот, мозокот може да се навикне на пловци и може да избере да не ги „информира“ за нивното присуство.

Advertisement