Архива по категорија: Здраво дете

Feed Subscription

Лани се родиле повеќе машки бебиња

Повеќе машки бебиња се родиле лани во Македонија отколку женски, со што наталитетот е зголемен за 3,5 проценти во споредба со 2011 година. Според податоците од Државниот завод за статистика, бројот на живородени деца е зголемен за 798 деца. Лани се родиле вкупно 23.752 деца од кои 23.568 живородени и 184 мртвородени. Гледано по пол, лани бил поголем бројот на ... Повеќе »

По 500 евра казни за невакцинираните деца

По 500 евра казни за родителите кои одбиваат вакцинирање на децата по пријава на инспекцијата.Засега се регистрирани околу 200 случаи на суд, кои одбиле да ги регистрираат своите деца. Ова денеска беше истакнато на одбележувањето на Европската недела на имунизација, под мотото „Спречи, заштити, вакцинирај! Заштити го светот, вакцинирај се!“ Јованка Костовска, раководител на Секторот за превентивна здравствена заштита вели ... Повеќе »

Scroll To Top