Архива по категорија: Здраво дете

Feed Subscription

Присилната нервоза-типична за децата околу осмата година

Присилната нервоза е типична за децата околу осмата година на животот, а во потполна манифестираност на симптоматологијата во пубертетот. Се манифестира како присилна идеја или мисла, изведување на одредено движење присилно, од кое не може да се ослободи, ниту пак да се спротивстави. Се зголемува внатрешната тензија, детето станува напнато, нервозно доколку не сака да се ослободи од тоа. Во ... Повеќе »

Донирајте – да му помогнеме на малиот Иван Лековски

*Сите хумани луѓе заедно за Иван Лекоски да седне во училишната клупа веќе од наредната учебна година заедно со своите врсници* Шестгодишниот Иван Лековски од Струга боледува од Рефрактерна Епилепсија, која е дијагностицирана после примање на редовна вакцина DTP на 5 месечна возраст. Одтогаш па наваму, Иван го минува детството во еден затворен свет, бидејќи секојдневно добива напади, не зборува, ... Повеќе »

Како да го исчистите вашето дете од вошки?

Еден од поголемите проблеми со кои се соочуваат родителите е кога нивните деца ќе се наполнат со вошки. Тоа најчесто се случува во периодот кога малите дечиња тргнуваат во градинка или училиште каде почнуваат да се дружат со другарчиња, па така најчесто се појавува можноста да се наполнат со овие досадни животинки. Лесно се распространуваат, особено се досадни и се ... Повеќе »

Експлозија од вируси и настинки ги нападна децата во градинките

Сезоната на вируси и настинки е во полн ек, амбулантите и болниците секојдневно се полни со деца, чиј број алармантно се зголемува, а главната причина за тоа се променливите температури. Зголемена температура, малаксаност, болки во зглобовите, течење на носот, солзење на очите и кашлица се симптомите, со кои последните неколку недели се соочуваат децата и младите. Во скопските поликлиники дневно ... Повеќе »

Scroll To Top