Архива по категорија: Здраво дете

Feed Subscription

Мала сипаница

Малата сипаница е многу често заболување кај малите деца од предучилишна возраст. Започнува со висока температура и болки по телото,течење на носот, кашлање, кивавица, воспаление на крајниците, а во слузницата на устата се јавуваат белчестосиви наслаги. По неколку дена се јавува сипка по телото и екстремитетите.Предизвикувач е вирус. Се пренесува најчесто директно од болен на здрав човек. Извор на заразате ... Повеќе »

Најчести проблеми за заспивање на бебето

Кога ќе дојде време за спиење, не постојат никакви правила. Она што кај едно бебе се покажало како успешна стратегија, кај друго може да се претвори во целосен неуспех. Меѓутоа, постојат некои вообичаени грешки, кои често ги прават родителите, особено што го добиле првото дете. Некои од нив можат да предизвикаат лоши навики кај бебето, кои ќе продолжат и во ... Повеќе »

Топ 3 намирници за вашите малечки

Сите родители сакаат нивните деца да бидат здрави и силни. За да ги навикнете децата да јадат корисни намирници, морате тоа да го сторите уште кога се многу мали. Така здравата храна ќе им биде вкусна, а нездравата храна нема да им биде привлечна. Спанаќ Спанаќот е вистинска витаминска бомба. Богат е со каротеноиди и калциум кои на коските и ... Повеќе »

Хиперактивно дете – „торнадо во домот“

Сите деца, посебно тие од три до девет години се разликуваат по својот темперамент. Некои се мирни, флегматични и послушни. Другите се поживи, потемпераментни со тенденција да бидат и самоволни. Сепак, постои и една посебна група на деца, кои излегуваат од овој шаблон на однесување и се познати како хиперактивни деца. Тие немааат ментални нарушувања, но имаат вишок енергија, која ... Повеќе »

Scroll To Top