Архива по категорија: Здраво дете

Feed Subscription

Бебињата не треба да спијат во исти кревет со родителите. Опасно е?

Честопати се случува бебињата, откако ќе се родат да спијат меѓу родителите, се додека не дојде време да се „преселат“ и  да спијат во своја соба, која обично е направена, како да се во светот на бајките. Шведските истражувачи тврдат дека најдобро е новороденчињата да спијат одделно, во посебни соби и никогаш да не спијат во креветот на своите родители. ... Повеќе »

Цуцлата е штетна за бебињата

Многу модерни мајки во денешно време го скратуваат доењето поради естетика на градите и го учат своето бебе на вештачка храна и цуцла, која има многу негативно дејство врз детето. Бебето кога цица, ја активира мускулатурата на лицето, што доведува до правилен развој на вилицата и забите. Од психолошки аспект, бебе кое почнува да се храни со вештачка храна, речиси ... Повеќе »

Опасна детска болест- ЗАУШКИ

Од оваа болест не заболуваат само дечињата, туку може да се случи да заболи и возрасен човек. Тоа заболување започнува со треска, зголемена температура и со болки во заушките. Прво се јавува оток на едната, а потоа и на другата страна. Болниот тешко џвака и не може да ја отвори устата. Ако настанат компликации, може да дојде до воспалување на ... Повеќе »

Дали бебето треба да се бања секој ден ?

Капењето преставува големо задоволство како на бебето , така и на мајката  за која овој чин преставува посебен ритуал.Откако ќе се роди бебето кај мајката се јавува страв околу капењето да не го повреди, но со неколку капења се стекнува вештина и расте взаемното задоволство. Се препорачува капење секој ден, најдобро во вечерните часови. Мајките често пати се во дилема ... Повеќе »

Scroll To Top