Архива по категорија: Вести

Feed Subscription

Балканските земји преземаат мерки на претпазливост против ширењето на еболата

Здравствените и аеродромските власти на Балканот преземаат мерки за спречување на ширењето на вирусот ебола од Африка, каде што тој одзеде над 1.000 животи. Аеродромите во Скопје, Белград, Сараево и во Загреб подготвија планови за карантин за патници што потенцијално биле изложени на смртоносниот вирус. Аеродромот во Скопје има засебна просторија за карантин што е секогаш достапна, како и други ... Повеќе »

Почина неготинчанец од листерија

Четириесет и шестгодишниот пациент од Неготино денеска почина од листерија на скопската Клиника за инфективни болести, информираа од министерството за здравство. Според информации од ресорното министерство, пациентот бил хоспитализиран на 03 август оваа година, под клиничка слика на акутен гастроентероколит, кај кого со дополнителни испитувања била потврдена инфекција и на централниот нервен систем. Поради влошување на болеста, тој бил поставен ... Повеќе »

Нов случај на листерија

Нов случај на листерија, кај 16 – годишно девојче од Неготино, кое веќе два дена е хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести е регистриран менингитис како последица на бактеријата.– Во моментот нејзината здравствена состојба е стабилна и таа не е приклучена на апарати за дишење, изјави претседателот на Комисијата за заразни болести, Звонко Миленковиќ.Надлежните се уште не знаат што јадела ... Повеќе »

Екстра меин бара одговорност за пропустите во испитувањето

„Екстра меин“ бараат одговорност за пропустите во постапката за испитување. Според нив, во анализата на примерокот вакумиран свински врат земен од продавница во Гевгелија има многу проблеми, оти не е постапено според Правилникот. – Во извештајот има два датума за кога се земени мострите, тестирањето е завршено речиси десет дена после вториот забележан датум. Во овој случај, јасно се гледа пропустот ... Повеќе »

Scroll To Top