Архива по категорија: Овошје на денот

Feed Subscription

Калинките го забавуваат процесот на стареење

Калинките не се многу едноставни за јадење, но затоа пак се многу здрави и  природни чувари на вашата убавина. Ново шпанско истражување покажало дека калинките го забавуваат процесот на стареење. Заради големиот број семки кои ги содржи во својот плод, калинката уште одамна е симбол на плодноста. По потекло е од пределот што се протега од Иран до северна Индија, ... Повеќе »

Корката од лимонот – дувло на бактерии

Група истражувачи, чија студија беше објавена во американското списание “Journal of Environmental Health Study”, советуваат да не нарачувате пијалаци со лимон внатре. Имено, научниците ја тестирале кората и лушпата на 76 лимони во 26 ресторани и во 70% од анализираните примероци пронашле огромен број на бактерии. -Лимонот е познат по своите антибактериски својства. Резултатите на студијата, меѓутоа, покажале дека цела ... Повеќе »

Грејпфрутот, најсилен антибиотик

Грејпфрутот е најсилен антибиотик кој ни е на располагање во секое време, уништува широк спектар микроби, вируси, бактерии и габични инфекции. Затоа треба да се знае широкиот спектар на дејствување на овој чудотворец. Тој е познат како антиоксиданс со силно антибактериско дејство. Богат е со витамин Ц, А, Б, Д,Е, И, К како и калциум, фосфор, манган, магмезиум, цинк, бакар ... Повеќе »

Лековитата моќ на смоквата

За татковина на смоквата се смета југозападна Мала Азија, но таа има индустриско значење во земјите околу Медитеранот и во други земји со блага клима. Смоквата успева добро само во јужните и топли области. Плодовите од неа се употребуваат во свежа и преработена состојба. Погодни се и за сушење. Богатиот хемиски состав условува високата хранлива вредност на ова овошје. Тие се ... Повеќе »

Scroll To Top