Архива по категорија: Овошје на денот

Feed Subscription

Јадете костени против слабокрвност!

Каде и да се завртите околу вас во овие зимски денови може да забележите човек со капче како врти нешто на скара, а убавиот мирис се шири на далеку. Можеби не ви треба да погодите дека се работи за костени, овошје што е карактеристично за зимските денови. Топлината од врелите костени и убавиот мирис помагаат полесно да се соочиме со ... Повеќе »

Време е за калинки!

Се смета дека потекнува од стара Персија. Денес најмногу се одгледува во Тунис, Турција, Египет, Шпанија, Мароко, Иран, Кина, Калифорнија, Русија. Во Македонија, во Валандово, Гевгелија, Дојран… Калинката како овошје е со исклучително хранливи и лековити својства и содржи: шеќери, лимонска и борна киселина, пектини, витамини, јод, железо и други корисни состојки. Познати се диеталните и лековити својства, против слабокрвност, ... Повеќе »

Пијте сок од капини – подобрете го имунитетот!

Капината е деликатесно овошје со голема хранлива, диететска, профилактична, лековита и заштита вредност. Плодовите се богати со шеќери, органски киселини, витамини, обоени материи, пектини и минерални состојки. Плодовите можат да се користат за потрошувачка во свежа состојба, за домашна и индустриска преработка, а како замрзната може да се користи во текот на целата година. Капината со своите биолошки и производни ... Повеќе »

Урмите – кралот на овошјето

Урмите имаат широк спектар на здравствени и нутритивни вредности и од таа причина според некои научници го заземаат заслуженото прво место -најдобро овошје.Во минатото урмите се нарекувале и  „лебот на пустината“, а потоа научниците докажаа дека ова овошје има и голема хранлива вредност. Богати се  со : калциум, магнезиум, железо, бакар, фолна киселина… Го  зајакнуваат  организмот,  го  намалуваат  нивото на холестерол ... Повеќе »

Scroll To Top