Архива по категорија: Ординација

Feed Subscription

Снежно слепило

Снежното слепило уште познато како фотокератитис е многу болна состојба на окото предизвикано од преголема експозиција на ултравиолетови зраци (UV) од светла сончева рефлексија од снег, мраз и многу ретко од вода или песок. Свежиот снег има способност да одбива 80% од UV зраците додека песокот од пустините може да одбие 15%, а водата 25% од UV зраците. Процентот се ... Повеќе »

Желбата за работа – клучот до вашиот личен и кариерен живот

Во склоп на проектот „Најуспешните студенти учат од најуспешните претприемачи“ кој има за цел да ги претстави успешните претприемачки приказни во Република Македонија, НАПАГ го претставува интервјуто со д-р Емил Угриновски, генерален менаџер на Неуромедика. 1.Каков беше патот на Неуромедика, до препознатлив бренд каков што е денес? Основањето на Неуромедика во далечната 1992 година, претставуваше пионерски чекор на превземање приватна ... Повеќе »

Хив инфекција и АИДС

Предизвикувачот на АИДС (вирусот предизвикувач на хумана имунодифициенција – ХИВ) прв пат е откриен 1983 год, кога е утврдено дека се работи за ретровирус, а во 1985 год. за прв пат е откриен дијагностички серолошки тест за негово откривање. Истата се лекува со помош на антиретровирусна терапија. Постојата два типа на ХИВ, ХИВ -1 и ХИВ -2 (карактеристичен за Западна ... Повеќе »

Како до безболен третман на Вашите заби?

Краткотрајна општа анестезија (аналгоседација) Најголем број на болни интервенции во стоматологијата на задоволителен начин се изведуваат со локална анестезија. Меѓутоа поради екстремната уплашеност или претходните непријатни искуства, пациентите често одбиваат било каков стоматолошки третман и посета кај стоматолог. Во тој случај ни стои на располагање метод на примена на лекови кои доведуваат до седација односно состојба во која пациентот се ... Повеќе »

Scroll To Top