Архива по категорија: Ординација

Feed Subscription

Генерализирано анксиозно растројство

Појавата на  Генерализирано Анксиозно Растројство (ГАР) можна е без видлива  причина, но  понекогаш  се поврзува и со некој значаен стресен животен настан. Обично е во прашање хроничен стрес, кој ги провоцира симптомите. Во  клиничката  слика  кај  пациентите  доминира  генерализирана  анксиозност  во  вид  на  стравувања, исчекувања, напнатост, загриженост, слаба концентрација, психички  и  физички  замор,  раздразливост, немир  и  несоница. Пациентот доживува “слободно  ... Повеќе »

Заштита на бебињата и децата од сончевите зраци

На оваа тема пишува Д-р Јулија Рангеловиќ педијатар во Поликлиника Неуромедика. Летните месеци се време кога многумина од нас ќе заминат на одмор на некои од туристичките летни дестинации. Но она што не треба да се заборави е и штетното дејство на сончевите УВ зраци. Доколку не сме внимателни, уживањето може многу брзо да се претвори во болен престој во ... Повеќе »

Заболувања на простатата

Во месецот посветен на машкото здравје во целиот свет се спроведува настанот Movember во кој мажите во Ноември оставаат мустаќи со цел да се зголеми свесноста за превенција од рак на простата. Неуромедика и нашиот стручен медицински тим го поддржува овој настан и со таа цел Спец. Д-р Антон Кладорабски деталнмо објаснува за превенција, рана детекција и третман на заболувања ... Повеќе »

Панични напади

Напад на паника е емоционално пореметување кое се манифестира нагло, кое е  пропратено со непријатни вегетативни симтоми (забрзана работа на срцето, отежнато дишење, потење, вртоглавица, тремор на рацете, поматување на видот и сл.), најчесто се јавува  без никаква видлива причина. Наведените симтоми за време на паничниот напад забрзано се појачуваат и личноста чувствува дека не е во состојба да ги ... Повеќе »

Scroll To Top