Архива по категорија: Ординација

Feed Subscription

Гестациски дијабетес во бременоста

Гестациски дијабетес претставува тип на диабетес кој се јавува во текот на бременоста. Некаде помеѓу 2-10 отсто од трудниците ќе развијат диабетес во текот на бременоста и со тоа оваа патолошка состојба ја прави најчеста компликација во текот на бременоста. Гестацискиот диабетес е во суштина комплициран след на настани што се случуваат во телото на трудницата, но воглавно претставува абнормално ... Повеќе »

Катаракта најчесто офталмолошко заболување на денешницата!

Катарaктата или популарно кај нас наречено – перде, отсекогаш претставувало најчесто очно заболување кое се третирало хируршки. За операциите на катарактата постојат записи постари од 3000 години. Интересно е да се спомне дека уште во закониците на Ашурбанипал и Хамураби, постојат прецизни законски одредби за тоа кој може да ја практикува таа хирургија, постојат и цени за операциите, пресметани во ... Повеќе »

Заблуди за контрацептивната пилула

МИТОВИ И ЗАБЛУДИ ЗА ПИЛУЛАТА  Пилулата, уште од нејзиното одобрување на 09 Мај, 1960 година, претставува еден од најистражуваните лекови во историјата на медицината. Иако знаењето и информираноста на жените значително се подобрија со текот на годините, голем број на митови за пилулата се се уште актуелни. Спрема истражувањето објавено во British Medical Journal (Британскиот Медицински Журнал), слабата информираност за ... Повеќе »

Scroll To Top