Архива по категорија: Ординација

Feed Subscription

Ноќно мокрење во детската возраст

Во детската возраст ноќното мокрење претставува многу чест проблем. Енуреза е најчест облик на примарно ноќно мокрење кај здрави деца после 5 година. Според податоци од литературата на возраст од 5 години секое четврто дете има енуреза, а при тргнување во училиште секое десетто има ноќно мокрење. Кај децата со енуреза функцијата на бешиката е нормална, празнењето на бешиката е ... Повеќе »

Примена на физикална терапија при повреди на скочен зглоб

На оваа тема пишува Спец. Д-р. Марија Петрушевска, специјалист по физикална медицина во Поликлиника НЕУРОМЕДИКА. Скочниот зглоб е најчесто изложен на повреди поради функцијата што ја врши и големото оптеретување како носечки зглоб и централен стожер при стоење и одење (чекорење, трчање,скокање), кој истовремено ја балансира нашата телесна тежина и многу прецизно ја распределува долж долните екстремитети во стопалото, како ... Повеќе »

Импланти и имплантирање

На оваа тема пишува Спец. Д-р Тодор Стаменковски, специјалист по орална хирургија и имплантологија во Полиликлиника НЕУРОМЕДИКА. Оралната имплантологија е дисциплина која се занимава со всадување импланти (вештачки заместители ) во вилиците, се со цел да се надоместат изгубените заби, а со тоа да се подобри естетиката и функционалноста на пациентот. Имплантите се направени од високо квалитетен титаниум кој не ... Повеќе »

Тунел карпален синдром

На оваа тема пишува Спец. Д-р Тони Талевски, специјалист по ортопедија и лиценциран вештак по ортопедија и трауматологија. Автор е на повеќе публицирани научни трудови од областа на ортопедијата во земјата и странство меѓу кои поважни се: Osteoid osteoma во детска возраст кај коски на стапало; Acta orthopedica et traumatologica Macedonica – T.Taleski, G.Zafiroski,M. Samardziski 2005 год.; Internal derangement of ... Повеќе »

Scroll To Top