Архива по категорија: Стоматологија

Feed Subscription

Парадентозата е неизлечива болест

Парадентозата е често подмукла болест кој на почетокот не создава некои големи проблеми. А кога ќе се појави обилно крварење, непријатен мирис и поместување на забите веќе е касно. Парадентозата може да се појави во два вида и тоа агресивна парадентоза, која најчесто се појавува кај младите и напредува многу брзо, додека кај средновековните луѓе се појавува во хроничен облик ... Повеќе »

Како секогаш да имате убави и бели заби?

Забите се најважни, бидејќи со нив се јаде, а тие можат да ја дадат и најубавата насмевка на планетата. Затоа секогаш многу битно е тие да се одржуваат здрави, да се оди редовно на заболекар и да се контролира дали има расипани. Најредовното прашање кое си го поставувате е како да имате бели и убави заби? Голема улога во здравјето ... Повеќе »

Намалете ја болката на забното место

Честопати имате проблеми со забите, ве болат и постојано барате начин како да ги решите овие проблеми. Еве неколку совети кога имате болки во забите: 1. За да се намали болката и отокот, се препорачува плакнење на устата во времетраење од триесетина секунди со солена вода (1 лажичка сол во чаша млака вода). 2. Устата може да се исплакне и ... Повеќе »

Како да ги зачувате здрави забните непца?

Болките во забното месо можат да се ублажат со посебни препарати за таа намена, кои обично содржат локален анестетик и најчесто се во форма на гел или раствор. Обидете се и со почесто плакнење на непцата и нивно благо масирање. Вистинското решение лежи во борбата против забните наслаги. Тие треба да се контролираат со редовно одење на забар и со ... Повеќе »

Scroll To Top