Архива по категорија: Стоматологија

Feed Subscription

Рецепт: Како да излекувате парадентоза на забите?

Кај народот постои сфаќање и убедување дека штом парадентозата еднаш ќе се појави повеќе нема спас. Таа најчесто се јавува кај пациенти кои имаат ортодонтска тешкоба (збиени или искривени заби, недоизникнати заби, лоши протетски изработки, дијабетес, пушачи, пациенти со лоши навики (гризење разни предмети, моливи, нокти … или отежната хигиена во устата) Сепак модерната стоматологија не се сложува со тој ... Повеќе »

Кои шест продукти оставаат најголеми флеки на вашите заби?

Привлечната насмевка е многу важна, а единствен предуслов е да имате одржувани бели заби и редовна хигиена. Еве кои шест продукти можат да ви остават флеки на забите. О д таа причина, по секое конзумирање на овие намирници, треба да ги исчеткате добро вашите заби. 1. Бобчестото овошје – Ова вкусно и хранливо овошје е богато со обоени пигменти, и од таа ... Повеќе »

Која е причината за преосетливи заби?

Пречувствителноста на забите означува појава на остра, краткотрајна болка која се појавува поради температурни, допирни, хемиски и слични надразнувања. Како да се спречи оваа појава? ГРУБО МИЕЊЕ НА ЗАБИТЕ Понекогаш до пречувствителност доаѓа поради прегрубото миење на забите или користење на неодговарачка четка за заби. Со агресивно четкање вие им нанесувате болка на непцата кои можат да започнат да се ... Повеќе »

Искуство на еден човек, кој ја победил парадентозата

Парадентозата е болест на забното месо, која се развива полека: поради погрешна исхрана, недоволна хигиена на устата, како и наследен фактор. Еден од почетните знаци на парадентоза е повремено крварење на непцето при миење на забите, како и воспалување на непцата. Доколку не се лекува, воспалението се шири, а парадентопатијата напредува. Се формираат парадентонални џепови (простор меѓу воспаленото непце и коренот на забот), кои се ... Повеќе »

Scroll To Top