Архива по категорија: Психологија

Feed Subscription

Како да се справите со критичарите и негативните луѓе?

Има различни типови ‘‘тешки луѓе‘‘. Некои се отворено тешки, агресивни, наметливи, додека пак другите се притаено, пасивно агресивни. 1.Постојано критикуваат. Нивната животна позиција е дека тие се во ред, а сите други не се. Најчесто покажуваат лутина, бес, презир со што ја изразуваат својата супериорност и моќ. Умеат некој проблем, добро да го воочат, но не и конструктивно да го ... Повеќе »

Зошто ниска самодоверба?

Вашата самодоверба се развива во текот на целиот живот. Сликата за себе ја градите низ вашите искуства со другите и активноста со која се занимавате. Вашите успеси и неуспеси, начинот на кој ве третираат членовите на семејство, професорите, колегите, пријателите, влијае врз креирањето на нивото на вашата самодоверба. Но, основата на самодовербата сте ја стекнале во детството. Ако подоцна имате ... Повеќе »

Вистинска причина за лутина

Се лутите и тоа го правите заради некоја ваша слабост. Некој друг, во исти околности не би се налутил. Toa што ве лути не се другите луѓе или ситуации, туку ве лути тоа што некој или нешто од надвор ве погодилo во раната која не сте ја зараснал , или ви допрел некоја ваша слабост која треба да зајакне. Доколку ... Повеќе »

Читајте за профилот на перфекционист!

Перфекционистот тежнее во се да биде совршен. Хронично е оптеретен со своите учиноци, со своето однесување, изглед.. Стремејќи се кон совршенство, се присилува да биде најдобар и беспрекорен во она што го работи. И никогаш не е задоволен со себе, ниту пофалбите за сработеното што од другите ги добива, нешто му значат. Ситничав е, опсесивно окупиран со ситници, со изразен ... Повеќе »

Scroll To Top