Архива по категорија: Психологија

Feed Subscription

Што значат ставовите на личноста?

Ставовите на личноста се оние кои ја изразуваат подготвеноста на човекот да реагира негативно или позитивно на некои појави, предмети или луѓе и според тоа  го насочуваат своето однесување. Ставовите се лични и социјални. Личните се однесуваат на поединецот на личноста, за настани кои што се важни за него. Социјалните, пак ставови се оние на поединецот кои се насочени кон ... Повеќе »

Не губете ги нервите поради ситни нешта!

Често им придодаваме значење на работите кои само на прв поглед изгледаат важни. Се концентрираме на малите проблеми и тогаш ги преувеличуваме. Некој чудак, на пример, може да излезе пред нас во текот на возењето. Наместо да се однесуваме како ништо да не било, ние себе си се  убедуваме во возвишената праведност и оправданост на нашата бес. И ПО СЕТО ... Повеќе »

Како да постапувате со луѓето со незгоден карактер?

Секаде околу нас има многу луѓе со незгоден карактер, растроени, своевидни, дури и ментално растроени. Тоа се психолошки болни луѓе, кавгаџиски типови, циници, несклони кон соработка со ближните, луѓе лути на сите и на секого, неподготвени за животот во друштво. Растројствата понекогаш се стекнати во детството, а понекогаш се вродени. На никого не му паѓа на ум да ги осудува ... Повеќе »

Жените се подобри шефови од мажите

Научниците ги анализирале претпоставените личности на 16 области во една компанија и ги прашале останатите како би ги оцениле. Резултатите покажале дека сите жени биле оценети како подобри лидери. Две особини во кои жените имаат предност во однос на мажите се преземањето иницијатива и поголемата желба за успех и резултати. Иако во истражувањето биле испитани повеќе машки претпоставени лица, жените ... Повеќе »

Scroll To Top