Архива по категорија: Психологија

Feed Subscription

Стравови кои управуваат со вашиот живот

Сигурно во животот сте сретнале некого кој се плашел да донесе одлука, да успее, се плашел од унапредување, од врски, од промени… Има стравови кои не само што управуваат со вашиот живот, туку и ве  ограничуваат во се помал и помал круг. Еве некои од нив: 1.Страв од работа Наведувате различни причини зошто не работите, не сте успешни. Најчесто, виновни се ... Повеќе »

Кога за себе имате негативна слика

Се срамите? Вашиот срам се базира на поседување на една крајно негативна слика за себе и вложување голем напор да од себе и од другите неа ја сокриете.Чести проблеми со кои се соочуваат лицата кои имаат лоша слика за себе се страв од отфрлање, егоманија, автодеструкција, компулсивно и зависно однесување, глумење и претерано угодување на другите. Стравот од отфлање почива ... Повеќе »

Поучна приказна: Бракот е зло, половите односи се нечесни

Неодамна имав можност да разговарам со една дваесет и двегодишна девојка, што била воспитувана да смета дека секое излегување со маж, секој танц или игра со карти, или капење во базен преставува грев. Мајка и непрекинато и се заканувала дека ќе заврши во вечниот пеколен оган, ако не ги почитува нејзината волја и нејзиното верско учење. Девојката носеше црн фустан ... Повеќе »

Помогнете му на вашето дете да ја развие сигурноста и самодовербата!

Вие како родители имате посебна должност кај вашето дете да развивате чувство за сигурност и доверба во неговите сопствени способности. Ако кај вашето дете успеете да постигнете тоа да се чувствува сигурно во себе, тогаш сте постигнале тоа да биде поуспешно во училиште, да создаде подобри односи со другите и станува поподготвено да се испроба на различни полиња. Воопштено, може ... Повеќе »

Scroll To Top