Архива по категорија: Психологија

Feed Subscription

Страв од испит (анксиозност)

Кога се очекува испит се појавуваат неколку знаци: –  ментално растројство со неможност за концентрација, пореметено внимание; –  физички симптоми: вознемиреност, чувствување ,,пеперутки,, во стомакот, забрзана работа на срцето, забрзано дишење, гадење кое е некогаш проследено со повраќање, влажни дланки, главоболка итн.; –  ментална блокада – неспособност да се мисли на зададената задача (,,ништо не знам,,); Секој студент кој прави тест ... Повеќе »

Поучна приказна- Загуба на раката

Во Лондон, на секои две или три години одржувам предавања, во рамките на семинарот што го основав сам. По повод едно од моите престојувања во овој град, д-р Евелин Флит, директорка на семинарот, ми го прераскажа написот од англиските весници во врска со силата на сугестијата. Некој човек, повеќе од две години, непрекинато, на својата потсвест, и ја упатувал следнава сугестија: ... Повеќе »

До кој степен можат да ве доведат халуцинациите?

Сите знаеме што се тоа халуцинации. Тоа се растројства на перцепциите каде што постои перцепцiја без дразба. Болниот гледа појави и предмети, слуша гласови, го чувствува допирот, а истовремено не постои визуелна, слушна или допирна дразба. Дали знаете дека  халуцинации постојат во неколку видови и тоа: Визуелни халуцинации Слушни халуцинации Мирисни халуцинации Густативни халуцинации Ценестетички халуцинации Тактилни халуцинации Вестибуларни халуцинации ... Повеќе »

Пречката не онаму каде што се чини дека е!

Пред неколку години прочитав еден напис за еден коњ, што се сопнал од дрво кај патот. Поради тоа подоцна , секогаш кога ќе дојдел до тоа дрво, едноставно одбивал да оди понатаму. Селанецот, неговиот сопственик, го исекол дрвото, го изгорел и го израмнил патот, но коњот следните десет години неволно минувал кај тоа место. Се плашел од споменот за немилиот ... Повеќе »

Scroll To Top